Zijn asperges gezond?

Officieel loopt het aspergeseizoen van begin april tot en met 24 juni. We hebben het dan natuurlijk wel over de witte asperges. De groene asperges zijn vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar.

Asperges zijn gezond

In asperge zit de stof asparagine. Deze stof kan bevorderend werken voor onder andere een lage bloeddruk. Het is dan ook niet heel vreemd dat men deze groente als geneeskruid zag in de oudheid. Daarnaast zitten de asperges ook boordevol vitamines, zoals vitamine K, C, B1, B2, E en foliumzuur.

De witte asperge werkt vochtafdrijvend. Dat is goed voor je nieren! Wel kan je urine een sterk geurtje krijgen van de asperge, maar dat is niks om je zorgen over te maken. Al met al: redenen genoeg om het er in het aspergeseizoen volop van te nemen. Het wordt niet voor niks ‘het witte goud’ genoemd.

Verschil witte, groene en paarse asperge

We hebben het in dit artikel voornamelijk over de witte asperge. Maar een asperge is een asperge! Daarom vertellen we je de verschillen tussen de drie verschillende aspergesoorten. Naast de witte zijn er ook groene en paarse asperges.

De groene asperge heeft wat meer bite en smaakt wat kruidiger dan de witte. Je hoeft deze asperge niet te schillen. Dat is bij de paarse asperge net zo. Deze is iets zoetiger van smaak en je kunt ‘m zelfs rauw eten. De paarse asperge wordt slechts op kleine schaal geteeld. Witte asperges groeien onder de grond, deze komen nooit in contact met zonlicht. De groene en paarse groeien boven de grond.

Verse asperge kenmerken

Een witte asperge is vers als…

  • de stengel mooi glanst. Een wat oudere asperge heeft een wat rimpelig velletje.
  • er een zacht piepend geluid klink wanneer je er twee voorzichtig tegen elkaar wrijft.
  • het snijvlak aan de onderkant van de asperge niet uitgedroogd is. Dit kun je testen door er met je nagel in te drukken. Indien het droog is voelt het wat houterig aan.

Asperges invriezen?

Je kunt asperges enkele dagen in de koelkast bewaren. Het is het beste om er een vochtige doek omheen te wikkelen. Paarse en groene asperges kun je in een open zak eveneens in de koelkast bewaren.

Invriezen? Dat kan prima! Je schilt witte asperges voordat je ze in de vriezer stopt. Gooi de schillen en kontjes niet weg, deze dienen uitstekend als basis voor een lekker aspergesoepje. Ingevroren blijven de asperges maanden goed. Dat geldt ook voor die schillen en kontjes