Blauwe bessen kopen in Limburg

De blauwe bes bevat anthocyaan, een stof die de best zijn blauwe kleur geeft. Deze stof heeft een goede werking op hart- en bloedvaten. De kleurstof kan er onder andere voor zorgen dat de vetophoping (voornamelijk ophoping van cholestrol) in de bloedvaten wordt verminderd. Hierdoor wordt de doorbloeding van de bloedvaten beter.

Daarnaast bevatten blauwe bessen antioxidanten. Deze spelen een belangrijke rol bij het verouderingsproces. Antioxydanten werken ontstekingsremmend, cholestrolverlagend en beschermen tegen verschillende ziekten, zoals kanker.

Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die meer antioxidanten bevatten dan blauwe bessen. 

De door ons geteelde rassen zijn Ozark Blue, Aurora, Cargo, Last Call, Liberty en Calypso. Wij leveren onze bessen aan veiling Fruitmasters in Geldermalsen.

Achtergrondinformatie
De blauwe bes (Vaccinium corymbosum) is een plant uit de heidefamilie (Ericaceae). Het is een vruchtdragende struik met een maximale hoogte van 1,5 – 2,5 meter. Het blad verkleurd in de herfst vuurrood. De blauwe bes wordt ten onrechte vaak aangeduid als bosbes. De blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus) is echter een andere soort, waarvan de bessen sterk kleur afgeven.

De blauwe bes bloeit in trossen met een groot verschil in bloei tussen de eerste en de laatste bloem in de tros. De bloem is witcreme tot roze van kleur. De bloei is  in de eerste helft van mei. Door deze vroege bloei kan nachtvorstschade optreden. Hoewel de blauwe bes zichzelf bestuift, leidt kruisbestuiving door hommels en honingbijen tot meer en grotere vruchten. In tegenstelling tot de bosbes geven blauwe bessen nauwelijks af.

De blauwe bes is oorspronkelijk afkomstig uit het noordoosten van de Verenigde Staten. De mens heeft de blauwe bes veredeld door selectie en kruising. De meeste cultivars komen uit de Verenigde Staten, maar er zijn ook bijvoorbeeld Duitse cultivars.

De vruchten van de blauwe bes zijn vers goed te bewaren, en ook invriezen en drogen gaat goed. De bessen kunnen worden gebruikt als vulling van gebak, worden ingemaakt (als jam, bessensap, siroop) en verwerkt worden tot wijn.