Taxus kopen in Limburg

Wij telen alleen Taxus Baccata, een sterke soort met donkergroene egaal gekleurde naalden, zeer geschikt om hagen mee te maken. We leveren vanaf 20cm in pot tot 275cm hoge planten met kluit. De potplanten zijn normaal gesproken uit voorraad leverbaar, de planten met kluit alleen tussen 1 oktober en 1 mei op bestelling. Prijzen zijn afhankelijk van de grootte.

Taxus is een geslacht van coniferen, meestal ingedeeld in de taxusfamilie (Taxaceae). Het zijn vrij traag groeiende bomen of struiken die zeer lang kunnen leven. De hoogte kan variëren van 2,5 tot 20 m en de boomstammen kunnen een omtrek tot 5 m bereiken. Ze hebben een roodachtige schors en lancetvormige, vlakke, donkergroene, lange naalden van 1–4 cm bij 0,2-0,3 mm.

Alle soorten taxus bevatten het hoogst giftige taxine, een alkaloïde, met tussen de soorten enige variatie in de precieze formule van de alkaloïde. Alle delen van de boom behalve de “bessen” bevatten de alkaloïde. De besjes zijn eetbaar en zoet, maar het zaad is erg giftig. In tegenstelling tot vogels kan de menselijke maag de zaadhuid afbreken en taxine vrijgeven in het lichaam. Dit kan fatale resultaten hebben als de zaadmantels zonder de zaden eerst te verwijderen worden gegeten. De grazende dieren, in het bijzonder vee en paarden, worden ook soms dood gevonden dicht bij taxus na het eten van de bladeren.