Asperges

Asperges

Asperge ‘Koningin der Groente’
Asparagus officinalis, zoals de asperge officieel heet, komt voor in de gematigde klimaten van Europa, Azië, Afrika en Noord Amerika. En was in de oudheid al bekend als groente.
Afbeeldingen van asperges zijn al terug te vinden in de hiëroglyfen van de Egyptenaren. 
Vroeger ging men er vanuit dat asperges een geneeskrachtige werking had, de naam officinale betekend dan ook geneeskrachtig.

Asperges word vermeerderd door middel van zaad. Dit gebeurt bij het zaadveredelingsbedrijf.
Dit zaad wordt bij de plantenkweker gezaaid in rijen waar de planten 1 of 2 jaar kunnen groeien. Deze planten worden daarna gerooid en geselecteerd op gewicht. Hierna komen de planten pas bij ons terecht, waar ze in 20cm diepe sleuven worden geplant. Pas in het 2e jaar wordt er voor het eerst een beetje van geoogst. Sterk loof is van groot belang bij aspergeplanten. Hiermee worden namelijk de groeistoffen opgevangen die nodig zijn voor een goede groei in het komende seizoen.

Oogst
In het voorjaar begint de asperges te groeien als de juiste grondtemperatuur bereikt is. De jonge scheuten groeien dan omhoog en worden geoogst net voordat onder de grond vandaan komen. Het oogsten van asperges gebeurd 7 dagen per week.

Dit oogsten wordt gedaan met een speciaal asperge steekmes. Komen de scheuten boven de grond uit dan kleuren deze eerst roze/blauw en dan groen. Dit gebeurt al in enkele uren onder invloed van zonlicht. Is de asperge eenmaal geoogst dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk in koud water onder te dompelen. Hierdoor koelt de stengel af en word er voorkomen dat deze nog roze na verkleurt.

Sorteren en verpakken
Komen de asperges van het veld binnen dan worden deze wederom van vers water voorzien en in de koelcel minimaal 6 uur gekoeld tot 3 graden Celsius. Hierna word de asperge gewassen, afgesneden, gesorteerd op de juiste dikte, lengte uiterlijke eigenschappen. Iedere sortering heeft zijn eigen kenmerken en zijn eigen verpakkingseisen. Als de asperges in de juiste verpakking is gedaan, worden ze in de koelcel bewaard tot ze op transport gaan naar Veiling Zon.

Kwaliteit
De kwaliteit van de stengels hangt sterk af van het ras, vakmanschap van de teler en de grondsoort. Door intensief met onze teelten bezig te zijn hebben we veel ervaring opgedaan met het telen van asperges. Deze ervaring zorgt voor de juiste raskeuze op onze grondsoort. 
Dit is de zanderige bodem van de midden Limburgse heide en is zeer geschikt om asperges te telen. De lage grondwaterstand zorgt voor een doorlaatbare bodem waardoor de asperges erg mals zijn, een eigen zachte smaak hebben en mooi wit van kleur zijn. Deze specifieke eigenschappen zorgen ervoor dat mensen van heinde en verre onze asperges afnemen.
Al deze factoren bepalen de smaak van de asperges, of deze dik of dun zijn maakt hier verder geen verschil in. Al deze handelingen maken de aspergeteelt een bewerkelijke, dure en intensieve teelt ten opzichte van andere groenteteelt. Maar het resultaat mag er zijn!! Een heerlijk malse en goede smakende asperge welke iedere dag vers op uw bord ligt!

Gezondheid
Asperges zijn behalve de heerlijke smaak ook erg gezond. Al in de oudheid werd er vanuit gegaan dat asperges een geneeskrachtige werking hebben. Het werkt bloedzuiverend en vochtafdrijvend. Tevens is asperges erg geschikt voor een afslank dieet, er is geen enkele groente bekend die zo weinig calorieënen zoveel vitaminenen andere voedingsstoffen bevat dan asperge.

Voedingswaarde per 100 gram asperges: 
KJ 88 
Kcal 21 
Eiwit 2 gr. 
Koolhydraten 10 mgr. 
Calcium 20 mgr. 
IJzer 1 mgr. 
Natrium 5 mgr. 
Vitamine C 20 mgr