Hoe moet je asperges schillen en koken?

Geen idee hoe je het beste asperges kunt schillen en koken? Lees dan dit artikel!

Hoe ga je aan de slag met asperges schillen?

Allereerst moet je de asperges schillen. Heb je de asperges bij ons gekocht, dan is de kans groot dat je van onze ‘schilservice’ gebruik hebt gemaakt: bij ons krijg je gratis geschilde asperges. Om asperges goed te schillen gebruik je een dunschiller. Het is natuurlijk zonde van de asperge als je maar de helft over hebt na het schillen van asperges! Daarvoor zijn ze veel te lekker.

Kop van de asperge

Van de onderkant mag je wel een stukje afsnijden, deze is juist wat stugger. Leg de asperges in koud water. Zo zuigen ze zich vol water en kun je ze makkelijker schillen. Let er bij het schillen van asperges op dat je de kop intact laat. Dit is het lekkerste en meest verfijnde deel van de asperge.

Hoe ga je aan de slag met asperges koken?

Voordat je water aan de kook gaat brengen, zorg je voor een schaal met koud water waar je de asperges in legt. Vul nu een grote pan met water om aan de kook te brengen. Er zijn speciale aspergepannen op de markt, maar de gewone pan die bij iedereen thuis staat, werkt net zo goed.

Een speciale pan voor het koken van asperges

Hoelang moet je asperges koken?

Asperges moet je koken tussen de 5 en 12 minuten. Zodra het water kookt, kun je de asperges in het kokende water leggen. Afhankelijk van de dikte van de asperges laat je ze 5 tot 12 minuten koken. De asperges zijn voldoende gekookt als je ze makkelijk in kunt prikken met een vork.

Tussen de 5 en 12 minuten is een groot veschil. Let dan ook goed op de dikte van de asperge. Als je zelf uit een grote bak je asperges bij elkaar kunt zoeken, dan is het ook aan te raden om asperges met (ongeveer) dezelfde dikte bij elkaar te zoeken. Hoe dikker, hoe langer de kooktijd. Asperges te lang koken zorgt voor een papperige asperge en deze verliest dan zijn smaak en bite. Je kunt het beste even af en toe met een vork checken of je de asperges in kunt prikken. Zodra dit makkelijk kan zijn de asperges goed gekookt!

Het verschil tussen groene en witte asperge?

Het verschil tussen groene en witte asperge is dat de schil van groene asperge veel zachter is. Ook is de groene asperge over het algemeen dunner en kleiner dan de witte asperge. Dit heeft dus ook gevolgen voor de bereiding van groene asperge. Zo hoef je bij groene asperge bijv. maar een klein stukje van de onderkant af te snijden en hoef je alleen de onderkant te schillen. De bovenkant van de groene asperge hoef je dus niet te schillen. Je kunt de onderkant van de groene asperge zo’n 4cm schillen, dat is voldoende.

De kooktijd van groene asperge

Omdat groene asperges dunner zijn dan witte asperges hoef je ze ook minder lang te koken. Net als de witte asperge leg je de groene asperge ook eerst (ca. 30 minuten) in ijskoud water. Vervolgens kook je de groene asperge voor ongeveer 3 tot 5 minuten, dit is genoeg. Bij de groene asperge geldt hetzelfde als bij de witte asperge: kun je er met je vork makkelijk in prikken, dan hebben ze lang genoeg gekookt!


Gratis geschilde asperges kopen in Limburg, direct aan de A2

Geen zin om asperges zelf te schillen? Wij schillen deze gratis voor u! U kunt onze gratis geschilde asperges kopen in Wessem (Limburg). Onze winkel waar u de verse asperges kunt kopen ligt direct aan de A2. Zo zijn we snel bereikbaar en heeft u dus snel en gemakkelijk gratis geschilde asperges. Onze asperges komen rechtstreeks van het land. Verser krijgt u de asperges dus niet! 

Wilt u snel en gratis asperges schillen? Wij schillen deze ter plekke voor u, terwijl u wacht, met onze schilmachine. Zo beschikt u snel over uw gratis geschilde asperges.

Bent u een weekendje weg in Limburg of een dagje fietsen in Limburg, schroom dan niet om langs te komen om onze overheerlijke, verse én gratis geschilde asperges te kopen! Zo heeft u bij thuiskomst nog een lekkere herinnering aan uw bezoek aan Limburg!