De asperges van Smeets: waar komen onze asperges vandaan?

De tweede dinsdag in april is traditioneel de opening van het Nederlandse aspergeseizoen. Het aspergeseizoen eindigt ieder jaar (officieel) weer op 24 juni, de dag van Sint Jan. Tijdens het aspergeseizoen kan je heerlijke witte asperges kopen van Limburgse bodem.

Waar komen asperges vandaan?

In het begin van de 20e eeuw is de asperge in Nederland aangekomen. Vroeger werd deze in Nederland vooral in de zandige duingebieden bij Bergen op Zoom geteeld. Na de Tweede wereldoorlog is de aspergeteelt pas opgeschoven naar het zuiden. Er waren daar veel zandgronden en goedkope arbeidskrachten te vinden. De Nederlandse asperge is dus eigenlijk nog maar een jonkie.

De aspergeteelt

Tegenwoordig worden witte asperges in heel Nederland geteeld, tijdens het aspergeseizoen zijn deze overal verkrijgbaar. Buiten het seizoen vind je vooral de groene asperges in de winkel, vaak uit het buitenland. Iets minder bekend is de paarse asperge, een wat zoetige asperge die je ook rauw kan eten.

Witte asperges groeien in aspergebedden, verhogingen op het landschap zodat de asperges onder de grond kunnen groeien. Zodra een asperge boven de grond komt wordt deze groen, iets wat niet iedereen weet. Het is dus zaak om de asperges precies op tijd te oogsten, of te steken zoals het heet.

Asperges steken is een nauwkeurig werkje en wordt met de hand gedaan. De asperges worden dan gesorteerd op grootte en dikte en worden daarna naar de winkels getransporteerd. Of verkocht op het land zelf, rijd maar eens door Limburg en je ziet overal borden staan met ‘asperges te koop’.

Gratis geschilde asperges kopen en bewaren

Het is natuurlijk het leukst om de asperges bij de boer zelf te kopen. Als je asperges koopt moet je altijd de meest verse exemplaren kiezen. Dit is makkelijk te controleren door twee asperges tegen elkaar aan te wrijven. Als je een piepend geluid hoort zijn de asperges vers en kan je deze met een gerust hart kopen.

De witte asperges kan je thuis het best bewaren in een vochtige theedoek. Gewoon even een schone theedoek onder de kraan houden, goed uitwringen en daar de asperges in wikkelen. Zo kan je ze een aantal dagen in de groentelade van je koelkast bewaren. Maar het lekkerst is natuurlijk om ze dezelfde dag nog te eten.

Wil je ze langer bewaren dan kan je asperges ook invriezen, ze zijn dan tot wel een half jaar houdbaar. Schil de asperges dan eerst en verpak ze daarna in plastic diepvrieszakken. Zo kan je bijna het hele jaar door genieten van ‘verse asperges’ uit eigen land.

Calorieën asperges

Asperges zijn niet alleen lekker, ze bevatten ook nog eens weinig calorieën. In asperges vind je bovendien een groot aantal vitaminen en belangrijke voedingsstoffen. Ook wordt er voor en tijdens het oogstseizoen geen gebruik gemaakt van gewasbescherming, alleen na het seizoen wordt dit minimaal ingezet. Hierdoor is de asperge niet alleen gezond maar ook nog eens schoon.

Voedingswaarde asperges per 100 gr:

  • 21 Kcal (88 Kj)
  • 2 gr. eiwit
  • 10 mg. koolhydraten
  • 20 mg. calcium
  • 1 mg. ijzer
  • 5 mg. natrium
  • 20 mg. vitamine C

Witte asperges bereiden

Witte asperges bereiden is gemakkelijk. Verse witte asperges hoef je eigenlijk alleen te schillen, net zolang tot je mesje moeiteloos langs de asperge glijdt. Je schilt ze van iets onder het kopje tot aan beneden. Daarna snijd je de onderkant er af en kun je ze koken.

Als extra service om het je nog gemakkelijker te maken, doen we bij Smeets jouw asperges gratis schillen. Het schillen van asperges is zo gepiept met onze schilmachine. Dus ook ideaal om op de terugweg van het werk even langs te wippen om jouw gratis geschilde asperges te kopen. Zo hoef je bij thuiskomst de asperges alleen nog maar te koken!

Groene asperges bereiden

Groene asperges hoef je meestal niet eens te schillen, die spoel je even schoon waarna je een klein stukje van de onderkant snijdt. Alleen de dikke groene asperges dien je te schillen, en dan ook nog eens alleen het onderste deel. Paarse asperges hoef je ook niet te schillen, ook hier haal je alleen een stukje van de onderkant af.